Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Цервикални диафрагми, ползвани през 1950-те години

Цервикални диафрагми, ползвани през 1950-те години

Диафрагмата се използва като средства за „бариерна” контрацепция. Тя се поставя над шийката на матката и действа като преграда за сперматозоидите, „препречваща” пътя им към матката. Те се предлагали в различни размери, а този контрацептив се поставял от от лекар. Диафрагмите можели да се използват в комбинация със спермицидни кремове, които се поставяли от жените, а целта на тези медикаменти била да убие сперматозоидите след секс.

Диафрагмата от снимката по-долу е с размер 99,5 и е била популярна през 1950-те години. Тя разполагала с гъвкав стоманен пръстен, изцяло обхванат от каучук. Този контрацептив е направен от компания „Lambutt”.

Диафрагмата е „изобретение” от немския гинеколог д-р Вилхелм Менсинга през 1842 г. Тя е било широко използвано в Европа в началото на 1900 година. Тези контрацептиви се внасяли незаконно като контрабандна стока в САЩ, като този вид търговия се развивала главно от пионери в областта на сексуалното здраве и контрацепцията като Маргарет Сангър (1879-1966).

Диафрагмата от втората снимка е създадена от компанията-производителка на контрацептиви „Durex”. Тя започнала да се нарича цервикална шапка. На кутийката на всяка от тях имало детайлни инструкции за поставянето на диафрагмата, одобрена за употреба от Асоциацията на семейно планиране. Тъй като цервикалните шапки се предлагали в различни размери,  всяка жена, която желаела да ги използва трябвало да посети гинеколога си, за да може да се снабди с точния си размер диафрагма.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлИсторияВидеоТестовеАлт. медицинаРецептиНаправления в медицинатаЛюбопитноКомпании и организацииСпортЛичностиГеография