Билки и подправки, които помагат за разреждане на кръвта
Съществуват много билки антикоагуланти, които имат способността да понижават концентрацията на формени елементи в кръвната плазма и коагулацията на тромбоцитите, помагат за разреждане на кръвта и възпрепятстват образуването на тромби. Преди да започнете фитотерапия обаче, се препоръчва да се запознаете с противопоказанията на съответните растения, тъй като тяхната употреба може да доведе до странични ефекти и дори да навреди на здравето в определени случаи.
Билки, които разреждат кръвта
Билките за разреждане на кръвта не трябва да се употребяват едновременно с лекарства със същата цел. |
Кора от бяла върба
- Кората от бяла върба има антикоагулантен ефект, който се дължи на наличието на салицин в състава й. Гликозидът е предшественик на ацетилсалициловата киселина (аспирин), но за разлика от медикамента, растението не предизвиква дразнене на стомашната лигавица и не води до развитие на язви и до появата на кръвоизливи. Билката се характеризира още с температуропонижаващо и противовъзпалително действия.
Канела
- Канелата е естествен антиоксидант, който също като жълтата комунига съдържа кумарини и помага за разреждане на кръвта, а по този начин предотвратява образуването на тромби. Подправката нормализира кръвното налягане и облекчава възпаления. Бременните жени трябва да бъдат внимателни с употребата й.
Ливадна детелина
- От цветовете на ливадна детелина се приготвя отвара, която е богата на салицилова киселина и минерални вещества, подобряващи хемодинамиката при патологии като разширени вени на хранопровода и крайниците. Освен това растението помага и за пречистване на кръвоносните съдове.
Конски кестен
- Конският кестен понижава кръвното налягане и помага за възстановяване на увредените части на кръвоносните съдове, което води до намаляване на тромбоцитната агрегация. Растението е показано за хора с хипертония и захарен диабет.
Вижте още:
- Рецепти с конски (див) кестен при хемороиди
- Дивите кестени се препоръчват за разширени вени и хемороиди
Джинджифил
- Полза за кръвоносните съдове и кръвта носи и употребата на джинджифил. В състава на корена влиза множество от естествени липиди и антиоксиданти, които подобряват липидния спектър и допринасят за бързо усвояване на глюкозата от клетките. Джинджифилът може да намали вискозитета на кръвта, да нормализира метаболизма и нивата на кръвната захар. Но с този продукт трябва да сте внимателни, не се препоръчва при хора с високо кръвно и аритмии.
Жълта комунига
- Лечебните свойства на жълтата комунига се крият в цветовете и листата на растението и се дължат на наличието на кумарини в състава. Кумарините действат като защита на съдовата стена, като по този начин предпазват от образуването на тромби.
Куркума
- Куркумата е популярно природно противовъзпалително средство с положително действие върху гъстотата на кръвта, което се дължи на куркумина в състава. Подправката укрепва кръвоносните съдове и възпрепятства образуването на тромби, като допринася за разреждането на кръвта.
От билките се приготвят много рецепти за разреждане на кръвта. Върху съсирването й влияят и някои храни-антикоагуланти.
Коментари към Билки и подправки, които помагат за разреждане на кръвта