Начало Интерактивни Калкулатори Преобразуване на лъжици и капки в милилитри при течните лекарствени форми

Преобразуване на лъжици и капки в милилитри при течните лекарствени форми

Преобразуване на лъжици и капки в милилитри при течните лекарствени форми - изображение

Конвертор на мерни единици, използвани най-често за дозиране на течните лекарства

=

Течни лекарствени форми, дозирани в лъжици или милилитри

мерителна чашка лъжица и сприцовка

Когато се касае за течни лекарствени форми за приложение през устата, като разтвор, сироп или суспензия, те най-често се дозират в чаени (ч.л.), супени лъжици (с.л.) и милилитри (мл). В опаковката на тези продукти почти винаги присъства мерителна лъжичка, чашка или спринцовка, чрез които течността лесно да се дозира.

Трябва да знаете, че именно тези средства за отмерване на доза са най-подходящи за дозиране на лекарството, което Ви е предписано, а не прибори от сервиза Ви за хранене. Това е така, защото приборите за хранене не винаги са стандартни и могат да се различават значително в своя обем. Така дадена лъжица от един сервиз може да е два пъти по-голяма от такава в друг и това да промени значително дозата. Затова, когато на опаковката е написана доза в лъжици се използват стандартите за обем от системата SI (международната система единици), а именно, че супената лъжица е 15 мл., а за чаена 5 мл. Тези стойности важат и за преобразуването на милилитри в лъжици, както и на чаени в супени лъжици.

Съвет: Ако искате разберете колко милилитра течност съдържа дадена супена или чаена лъжица, може лесно да я измерите, като я напълните с вода, отмерена чрез обикновена спринцовка. Кубическите сантиметри (cc) течност, отмерени със спринцовката, отговарят на обема течност в милилитри на лъжицата. След като вече сте намерили обема на лъжицата, може да я сравните със стандартната и да я използвате.

Конвертиране на лъжици в милилитри:

  • 2.5 ml = 2.5 cc  = 1/2 чаена лъжица (ч. л.)
  • 5 ml = 5 cc = 1 чаена лъжица (ч. л.)
  • 15 ml = 15 cc = 3 ч. л. = 1 супена лъжица (с. л.)

Течни лекарствени форми, дозирани в капки:

дозиране на капки с капкомериВ капки се дозират силни лекарствени форми във вид на разтвори, микстури и тинктури. Те могат да бъдат капки за нос, капки за очи, капки за уши, а също така и различни тинктури и разтвори за приложение през устата .

Обикновено тинктурите за орална употреба се предписват между 10-60 капки, разтворени в течност, а готовите разтвори за очи, нос и уши между 1-4 капки. Най-често шишетата, в които е поставен медикаментът, са снабдени със собствен гутатор (капкомер) за по лесно дозиране. Дозата, оказана в капки, е най-добре да се бъде дозирана със собствения гутатор на шишето. При тинктурите най-често шишето е снабдено с дозатор за капки (дропър), а дозата е указана в капки.

Колко капки има в един милилитър от дадено лекарство зависи от вида на лекарствената форма и използваните за приготвянето ú разтворители като вода, спирт или масла. Това е така, защото различните течности имат различна плътност, вискозитет и повърхностно напрежение и образуват различни по големина капки. За големината на капките има значение и вида на използвания капкомер. Макар в системата SI да не е утвърден стандарт за капките, се приема, че в 1 мл. вода или воден разтвор има приблизително 20 капки. Ако е чист спирт, капките са около 65, а ако е масло - около 40. Ако даденото лекарство, дозирано в капки, е тинктура или емулсия, то капките в 1 милилитър от него могат да варират между 25-40, в зависимост от използваните за приготвянето течни съставки.

  • 1 мл вода/воден разтвор ≈ 20 капки
  • 1 мл масло ≈ 40 капки
  • 1 мл чист спирт ≈ 65 капки
  • 1 мл тинктура ≈ 25-40 капки
2.9, 11 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ КАЛКУЛАТОРА