Начало Интерактивни Калкулатори Преобразуване на международни единици IU в милиграми и микрограми

Преобразуване на международни единици IU в милиграми и микрограми

Преобразуване на международни единици IU в милиграми и микрограми  - изображение

=

Какво са международните единици (IU) и за какво се използват?

Едно от най-честите преобразувания на единици при медикаментите е това от международни единици (IU) към милиграми (mg) и микрограми (μg). Това е така, защото хората са свикнали да виждат милиграми в дозировката на медикаментите, а отбелязването в други мерни единици ги обърква.

Самите международни единици се използват най-често за дозиране на витамини, ваксини, ензими, хормони или медикаменти, където е нужно да се отчете биологичния ефект от единица активно вещество.

С други думи, чрез международните единици (I.U.) се отчита действието и ефекта от активното веществото в организма, а не само неговото количество в медикамента. Това обаче създава трудност при преобразуването на IU в милиграми и микрограми, защото всяко вещество има различна активност в организма и тя трябва да се изчисли конкретно за него.

Така, ако знаете препоръчителната доза в микрограми (μg), а върху продукта са дадени международни единици (IU), то Вие трябва да преобразувате стойностите за конкретното вещество. Например 1 IU витамин А е биологичния еквивалент на 0.3 мkг ретинол, но на 0.6 мкг бета-коротин.

Ако е нужно да направите превръщане от mg в μg или обратно, може да използвате конвертора за преобразуване на грамове, милиграми и микрограми при твърдите лекарствени форми.

С това, на колко IU отговорят различните медикаменти и стандартизирането им, се занимава Комитетът по биологична стандартизация към Световната здравна организация (СЗО).

  • 1 IU инсулин =  45.5 μg чист кристален инсулин
  • 1 IU Vitamin A =  0.3 μg ретинол, или на  0.6 μg бета-каротин
  • 1 IU Vitamin C = 50 μg L-аскорбинова киселина
  • 1 IU Vitamin D =  0.025 μg холекалциферол/ергокалциферол
  • 1 IU Vitamin E = 0.67 mg D-алфа-токоферол, 0.9 mg of DL-алфа-токоферол и 0.74 mg D-алфа-токоферил ацетат
2.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ КАЛКУЛАТОРА