Начало Интерактивни Статистически проучвания ПРОУЧВАНЕ: Употреба, разпространение и осъзнатост на проблема с фалшивите лекарства в България

ПРОУЧВАНЕ: Употреба, разпространение и осъзнатост на проблема с фалшивите лекарства в България

ПРОУЧВАНЕ: Употреба, разпространение и осъзнатост на проблема с фалшивите лекарства в България - изображение

Фалшивите лекарства присъстват в българския аптечен пазар, точно както /а и вероятно по много сродни канали/ магазините ни са пълни с дрехи и обувки от престижни марки, които нямат нищо общо с оригиналите. Ако сметнете, че с фалшивите дрехи няма почти никакъв проблем, освен похабените пари за некачествена дреха, с нелегитимните лекарствени средства проблемът е много по-сериозен.

"Фалшив лекарствен продукт" е лекарствен продукт с посочени върху продукта, върху първичната или друга опаковка или в листовката неверни данни за неговите идентичност (напр. подвеждащо твърдение относно името, състава,количеството на активното вещество в дозова единица или други елементи), история или произход (напр. подвеждащо твърдение относно производителя, държавата, в която е произведен, държавата на произход или притежателя на разрешението за употреба).
Фалшивият лекарствен продукт може да съдържа правилните съставки или други съставки, да не съдържа активно вещество, да съдържа активно вещество в различно от правилното количество или да е с фалшифицирана опаковка. Законно разрешените за употреба лекарствени продукти, с отклонения в качеството или такива с несъответствия с изискванията на добрата производствена практика и/или добрата дистрибуторска практика, следва да се разграничават от фалшивите лекарствени продукти.

Липса на адекватна терапия, невъзможност да се овладее заболяване, приемане на потенциално опасно и неизвестно по състава си лекарство, лоша производствена практика, водеща до нестабилизиран състав, абсолютна гавра с болката на хората - това са само част от аспектите на черния пазар на лекарства в България. 

СТАРТ

4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРОУЧВАНЕТО

ПРОУЧВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

ИсторияНовини