Начало Интерактивни Тестове Варицела, лещенка или едра шарка - какво знаем?

Варицела, лещенка или едра шарка - какво знаем?

Варицела, лещенка или едра шарка - какво знаем? - изображение

Варицелата е позната сред хората още като лещенка или едра шарка. Представлява остро инфекциозно заболяване с висока заразност и засяга предимно деца. Лещенката се причинява от вируса варицела-зостер и води до развитието на две заболявания - варицела и херпес зостер.

Първичният контакт с вируса предизвиква варицела, която е сравнително леко протичащо, самоограничаващо се заболяване. Вирусът остава в спящо състояние в сетивните нервни ганглии след първичната инфекция. При реактивирането на вируса в по-късен етап се появява болезнен обрив, заболяване познато като Херпес Зостер.

Едрата шарка може да бъде свързана с усложнения и невинаги има доброкачествено протичане. Усложненията са по-характерни при новородени, възрастни хора и бременните жени. След преболедуване от варицела се изгражда траен, доживотен имунитет. Въпреки това са описани единични случаи на повторно заразяване.

Прочетете подробна информация за едрата шарка в рубриката здравни проблеми:

Може да направите тест, с който ще проверите какво знаете за варицелата! След всеки отговор има повече информация, а в края на теста Вашият резултат е изчислен в проценти.

СТАРТ

4.3, 24 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ТЕСТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ТЕСТА

ТЕСТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаЗдравни проблемиЗдравни съветиСнимкиХранене при...ИсторияЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаЛайфстайл