Начало Интерактивни Тестове Защо са полезни пробиотиците?

Защо са полезни пробиотиците?

Защо са полезни пробиотиците? - изображение

Пробиотиците представляват микроорганизми, които при прием са полезни за здравето на човек. Думата "пробиотик" произлиза от гръцки език и означава "за живота". Въвеждането на понятието "пробиотик" се приписва на лауреата на Нобелова награда Мечников, който през 1907 г предполага, че "наличието на чревни микроби в храната дава възможност да се предприемат мерки за промяна на флората в телата ни и да се заменят вредните микроби от полезни микроби".

В днешно време според дефиницията на Световната Здравна Организация и Международната Асоциация за Пробиотици терминът се определя като "живи микроорганизми, които приети в съответните дози, влияят благотворно върху консуматора, подобрявайки вътрешния микробен баланс на стомашно-чревния тракт".

Пробиотиците произвеждат бактерицидни вещества, оцетна и млечна киселина, които имат множество ефекти върху човешкия организъм, като инхибират развитието на болестотворни микроби, стимулират имунната система, подобряват храносмилането, повлияват благотворно върху запек и разстройство, подобряват баланса на чревната микрофлора, повишават образуването на витамини от група В и К.

Тук може да направите тест, с който ще проверите какво знаете за пробиотиците! След всеки отговор ще прочете подробна информация, а в края на теста ще разберете какъв е Вашият резултат в проценти.

СТАРТ

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ТЕСТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ТЕСТА

ТЕСТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНаучни публикацииАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноДиетиНовиниЛеченияПроизводители