Начало Интерактивни Тестове Какво знаете за антибиотичната резистентност?

Какво знаете за антибиотичната резистентност?

Какво знаете за антибиотичната резистентност? - изображение

Световна седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците 12-18 ноември 2018 г.

Попълнете теста и разберете важни неща за вашето здраве!

  • Какво представляват антибиотиците?

Антибиотиците са медикаменти, които лекуват инфекции, причинени от бактерии. Те не са подходящи при вирусни заболявания.

  • Какво е антибиотична резистентност?

Приемането на антибиотици при вирусни инфекции е безполезно, тъй като те не въздействат на вирусите. Но в случаи на бактериална инфекция, когато антибиотиците са наистина необходими, те могат да се окажат неефективни. Това се случва, защото бактериите изработват защитни механизми от действието им.

  •  Антибиотичната резистентност на болестотворните бактерии е една от основните заплахи за човечеството. Тя е естествен процес, но неправилната употреба на антибиотици я ускорява. Последиците от нея могат да засегнат всеки, независимо от националност, пол и възраст.
  • Бактериалните инфекции, като пневмония, туберкулоза и гонорея стават все по-трудни за лечение, тъй като антибиотиците губят ефективността си срещу техните причинители.
  • Антибиотичната резистентност води до удължен болничен престой, по-високи разходи за лечение и повишаване на смъртността.

СТАРТ

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ТЕСТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ТЕСТА

ТЕСТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноНаучни публикацииЛеченияСнимкиБотаникаКлинични пътекиХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаВидео