Начало Интерактивни Тестове Проверете какво знаете за инфаркт на миокарда! Знаете ли как да окажете първа помощ?

Проверете какво знаете за инфаркт на миокарда! Знаете ли как да окажете първа помощ?

Проверете какво знаете за инфаркт на миокарда! Знаете ли как да окажете първа помощ? - изображение

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност в развитите страни и са една от основните причини за смъртни случаи в голяма част от развиващите се страни, отстъпвайки само на инфекциите на долните дихателни пътища.

Миокардният инфаркт, познат и като остър инфаркт на миокарда и сърдечен удар, е част от група заболявания, обединени под името исхемична болест на сърцето (ИБС). Именно исхемичната болест на сърцето е едно от най-често срещаните сърдечносъдови заболявания в световен мащаб.

Сърдечният удар настъпва, когато спре притокът на кръв до определена част на сърцето, в резултат на което настъпва увреждане на сърдечния мускул.

Според Световната здравна организация (СЗО) около 12.2% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат ИБС.

Съвременният начин на живот, неправилното хранене и липсата на двигателна активност са едни от основните фактори за развитие на атеросклеротични изменения, а с това и за развитие на сърдечно-съдови заболявания (в това число и миокарден инфаркт).

СЗО прогнозира, че именно в развиващите се страни от Източна Европа (включително България), Азия и части от Латинска Америка, сърдечносъдовите заболявания съвсем скоро ще станат съизмерими по честота с тази, наблюдавана в развитите страни.

Подробна информация за инфаркт на миокардапричини, симптоми, диагноза и лечение — може да намерите в секцията Здравни проблеми:

С този тест може да проверите доколко сте запознати с миокардния инфаркт — неговите рискови фактори, симптоми, последици и най-важното — какво да правите, ако някой около вас е с проявите на заболяването.
След всеки отговор ще научавате допълнителна информация.

СТАРТ

4.3, 15 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ТЕСТА

ТЕСТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияАлтернативна медицинаКлинични пътекиНовиниЛайфстайлСнимкиСоциални грижиСпортМедицински изследвания