Начало Интерактивни Тестове Проверете вашите познания за инсулта! Знаете ли как да дадете първа помощ?

Проверете вашите познания за инсулта! Знаете ли как да дадете първа помощ?

Проверете вашите познания за инсулта! Знаете ли как да дадете първа помощ? - изображение

Инсултът, известен още и като цереброваскуларен (мозъчносъдов) инцидент, цереброваскуларен инсулт или мозъчен удар, представлява неврологичен дефицит, дължащ се на остро огнищно увреждане на централната нервна система (ЦНС) от съдов произход, включващо мозъчен инфаркт, интрацеребрален (вътремозъчен) кръвоизлив и субарахноидален кръвоизлив, като това е една от основните причини за инвалидизиране и смъртност в световен мащаб.

Думата "инсулт" (на английски "stroke") е била използвана за първи път в медицината от Уилям Коул (William Cole), но преди него най-често използваният термин за описание на нетравматични мозъчни увреждания е бил "апоплексия".
Терминът апоплексия е бил използван още от Хипократ около 400 г. пр.Хр.

Поради нуждата да се разграничат същинските инсулти от временните съдови нарушения, водещи до нарушения в мозъчната функция, през 50-те години на миналия век се въвежда термина "транзиторна (преходна) исхемична атака".

Сегашното определение на Световната здравна организация (World Health Organization) за инсулт, въведено през 1970 година и все още използвано, е "бързо развиващи се клинични признаци на локализирано (или дифузно) нарушение на мозъчната функция, протичащо повече от 24 часа или водещо до смърт, без да е установена друга причина, освен от съдов произход"

Този 24-часов интервал е избран условно, като по този начин се прави разграничаване на инсулт от транзиторна исхемична атака, чието клинично протичане е много близко до това на инсулта, но отшумява напълно в рамките на 24 часа.

През 2009 година експертна комисия на Американската кардиологична асоциация и Американската асоциация по инсулт публикуват доклад, даващ определение на преходната исхемична атака: "преходен епизод на неврологична дисфункция, причинена от ограничена исхемия на главен и гръбначен мозък, както и на ретината, но без да е налице остър инфаркт".

Подробна информация за инсулт - честота, причини, рискови фактори, симптоми и методи за изследване - може да намерите в секцията Здравни проблеми:

С този тест може да проверите знанията си за симптомите, рисковите фактори и първата помощ при инсулт. След всеки отговор може да прочетете допълнителна информация.

СТАРТ

4.0, 38 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ТЕСТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ТЕСТА

ТЕСТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЗдравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаИсторияКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияЛеченияМедицински изследванияБотаника