Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Модели на недоносени деца от 1998 година

Модели на недоносени деца от 1998 година

През 2015 година в страната ни е регистриран драстичен спад на раждаемостта. През последната година в България са родени по-малко от 60 хиляди бебета, а тази тенденция не се е наблюдавала от десетилетия. Броят на преждевременните раждания също се увеличава тревожно бързо.

Произведен за специална изложба на английския музей "Science Museum", посветена на детските грижи, моделът от снимката по-долу е пресъздал как изглежда недоносено бебе. Моделът е с височина само 300 мм и точно представя външния вид и размерите на недоносените деца, които са достигнали възраст, която позволява на медиците да се борят за техния живот (23 гестационна седмица). За целта работата на лекарите трябва да се извършва в специализирани болнични звена. Въпреки това канонът на медицинската наука постулира, че минималната достигната възраст на бебето, която е съвместима с живота е 23 седмица.

Изследване, публикувано през 2006 г. лансира скандалната теза, че децата, родени в или преди 22-ра седмица не трябва да бъдат реанимирани, докато тези, родени в 23-та седмица трябва да се реанимират.

Моделът от снимката по-долу е създаден от английски скулптор, ползвал псевдонима "Freeborns".

Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...ТестовеАлт. медицинаКлинични пътекиСпортНормативни актовеОрганизацииФизиологияБотаникаСпециалистиЛеченияПроизводители