Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Пеницилиново енфие, ползвано след 1942 година

Пеницилиново енфие, ползвано след 1942 година

През 1928 г., скоро след назначението на медика Александър Флеминг на длъжността професор по бактериология, той забелязал, че една от бактериалните култури, с които работил била заразена с вид плесен. По-късно станало ясно, че това е Penicillium notatum (наричан също P.chrysogenum). Медикът констатирал, че след определен период плесента имала свойството за убие бактериални култури, потискайки техния растеж. Професор Флеминг нарекъл изолираното вещество, получено от плесента пеницилин. Така се родил първият в света антибиотик.

Пеницилинът в крайна сметка бил приложен в употреба през Втората световна война като резултат от работата на група учени, част от екипа на Хауърд Флори, работещ в Оксфордския университет. Впоследствие Флори и неговият сътрудник Ерност Чейн и Александър Флеминг си поделили присъдената им през 1945 година Нобелова награда.

Пеницилиновото енфие от снимките по-долу е било популярна лекарствена форма на известния антибиотик. Това енфие се използвало за лечение на инфекции в носа, гърлото и ларинкса. Също така медикаментът бил приложим при лечение на обикновена настинка, въпреки че вече е известно, че антибиотиците нямат ефект срещу вируси.

Пеницилиновото енфие се произвеждало от компания „Clay & Abraham Ltd”, произвеждаща медикаменти, които през миналия век са лекували дори кралица Виктория.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияЛеченияНовиниЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ВидеоТестовеБотаникаРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортЛичностиГеография