Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Сандъче с хомепатични лекарства от 70-те години на 19 век

Сандъче с хомепатични лекарства от 70-те години на 19 век

Хомеопатията е алтернативна лечебна система, създадена от Самюел Ханеман. Тя се основава на идеята, че "подобните се лекуват с подобни". Например, при лечение на повръщане (каноните на терапевтичната система препоръчват) да се приемат лекарства, предизвикващи (в големи дози) повръщане. Поради тази причина хомеопатичните медикаменти се приемат в малки, изключително разредени дози.

На лекарите, живели в края на 19 век често им се налагало да използват медицински сандъчета с лекарства (като това от снимките по-долу) като незаменими комплекти с домашни лекове. Комплектът от снимката по-долу е произведен от Б. В. Герът от лондонския окръг Стоук Нюингтънт. Той съдържал 38 флакона и шест стъкленици с хомеопатични лекарства. Сандъчето съдържало също и моноаурален стетоскоп, спринцовка за клизми и книгата „Homoeopathic Vade Mecum of Modern Medicine and Surgery”. Тя е написана от Е. Харис Ръдок и все още се използва от хомеопатите по света. Изданието от снимките е публикувано през 1877 година от компания „Homeopathic Publishing Company”, основана от Самуел Ханеман (1755-1843). Книгата е донесена в Англия през 1830 година. Четиридесет години по-късно на Острова вече има над 80 лекари-хомеопати. Първоначално е имало известни търкания между схващанията на работещите в традиционните лечебни заведения и хомеопатите. Въпреки това, фармацевтите били първите професионалисти, работещи в сферата на здравеопазването, които „подали ръка” на хомеопатията, разпространявайки на пазара хомеопатичните сандъчета (като това от снимките по-долу).

Източник: Science museum London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияНовиниАлт. медицинаАнкетиВидеоСпециалистиОрганизацииЛюбопитноБотаникаЗаведенияПроизводителиНаправления в медицинатаЛечения