Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Старинен комплект за извършване на ампутация от 1831г.

Старинен комплект за извършване на ампутация от 1831г.

Историята на ампутациите е наистина много интересна. Данни за извършването на подобни манипулации можем да открием още от Древността, но едва в по-нови времена те започнали да се правят по-често и с цел предотвратяване на фатален край за пациента.


Нещо повече, лекарите, занимаващи се по-редовно с ампутации, разполагали със специални сандъчета, където съхранявали многобройните си и понякога – откровено плашещи, инструменти.


Такъв бил и комплектът за ампутации, използван в периода от 1831-ва до 1870-ма и изработен от британеца Джон Уейс. По онова време Уейс бил водещ специалист в измайсторяването на хирургични инструменти и много медици разчитали на него, за да ги снабдява с качествени модели.


Що се отнася до комплекта, за който става дума, той бил поместен в сандъче от махагон и вътре можели да се открият редица жизнено важни за ампутация "джаджи", между които: трион за ампутация, четири от т. нар. ножове на Робърт Листън (шведски хирург от 18-ти век, за когото се смята, че е бил истински факир в извършването на операции), трион за пръстите, три скалпела, артериален и костен форцепс, както и тенакулум. За бонус към инструментите можели да се смятат турникетът и копринените превръзки за зашиване и затваряне на рани.

Старинен комплект за извършване на ампутация от 1831г.
Комплектът може да се похвали с всичко необходимо за извършване на бърза и навременна ампутация.

Комплектът може да се похвали с всичко необходимо за извършване на бърза и навременна ампутация.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаСнимкиИсторияЛайфстайлТестовеАлт. медицинаРецептиВидеоКомпании и организацииНовиниСпортЛюбопитноОткритияЛичностиГеография