Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Старинен офталмоскоп от 1871г.

Старинен офталмоскоп от 1871г.

Историята на офталмоскопа е наистина много интересна, а за рождена година на медицинския апарат може да се смята далечната 1847г. Именно тогава един британски математик и изобретател на име Чарлз Бабидж направил първия прототип на полезното и в наши дни устройство. Бабидж обаче не разполагал с достатъчно време (а може би и – с желание) да разработи в пълнота идеята си, както и да изпробва нейното приложение.

Затова малко по-късно, през 1851-ва, един друг учен - Херман фон Хелмхолц (1821 г.-1894г.), "запретнал ръкави" и решил да довърши започнатата от колегата си работа. Точно Хелмхолц, а не някой друг, често се смята за създател на офталмоскопа.

Става дума за съвсем прост по дизайн инструмент, който обаче позволява на специалиста ефективно да разгледа вътрешността на окото. Апаратът действа на принципа на уловената и насочена светлина. Когато за пръв път преглеждал очите на пациент, Хелмхолц сложил свещ зад гърба му, а светлината уловил именно с въпросния инструмент, който държал под ъгъл 45 градуса спрямо окото. Ето така ученият "надникнал" без никакъв проблем в ретината на пациента си.

Що се отнася до офталмоскопа от снимката, той е малко по-късен модел, от 1871-ва, и бил широко използван във Франция до 1900г.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияЛичностиГеографияСнимкиЛайфстайлРецептиАлтернативна медицинаКомпании и организацииНаправления в медицинатаНовиниСпортЛюбопитноСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииТестовеАнкети