Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Тестът на Гросман за цветна слепота от 1890 година

Тестът на Гросман за цветна слепота от 1890 година

Тестът на Гросман, изследващ цветното зрение е един от диагностичните методи, с които може да се открие дали даден пациент има далтонизъм. Този тест е разработен от очния хирург д-р Карл Гросман. Като част от пособията към теста били включени метална кутия и маслена лампа, която се поставяла в нея.

Стъклените плочки от снимката по-долу били два вида: с червени букви на зелен фон и със зелени букви на червен фон. Те се поставяли в единия край на кутията и се осветявали чрез маслената лампа. Така пациентът виждал какво е изображението. Ако изследваното лице не можело да направи разлика между цветовете, то страдало от далтонизъм, тъй като цветът от плочката му изглеждал като един.

Съществуват два основни вида червено-зелена цветна слепота: протанопия или "червена слепота" и деутеранопия. При протанопията пациентите виждали света в нюанси на синьо, жълто и червено. При деутеранопията пациентът бъркал червения и зеления цвят. Това състояние погрешно било наричано "зелена слепота" и засягало повече мъжете, отколкото жените. Около 1% от възрастното мъжко население страда от едно от тези три състояния.
Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСпортТестовеАнкетиДиетиИзследвания