Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Уред за осъществяване на пневмоторакс от 1920г.

Уред за осъществяване на пневмоторакс от 1920г.

Пневмотораксът е хирургически метод, при който нарочно се създава белодробен колапс чрез вкарване на газ в междуплевралното пространство на белите дробове.

Терапията станала изключително популярна в началото на 20-ти век и се използвала в лечението на белодробна туберкулоза. Идеята била по този начин да се даде "почивка" на белите дробове и това да доведе до пълното възстановяване на дихателния орган.

Всичко това се осъществявало именно с уреда, показан на снимката. Специално този модел бил използван в Бирминган (Англия) в периода от 1920г.-1940г.

Именно от 40-те години на 20-ти век пневмотораксът започнал постепенно да отпада като процедура и бил обявен от медицинската гилдия за неефективна. Тя била заменена от лечение с медикаменти и най-вече - с антибиотици.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияЛеченияЛюбопитноНовиниЗаведенияБотаникаСнимкиИсторияДиетиВидеоЛайфстайлТестовеИзследванияАлт. медицинаСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияИнтервютаОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиГеографияСпортАнкетиЛичностиНаправления в медицината