Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Хемацитометър от 1900 година

Хемацитометър от 1900 година

В миналото броят на кръвните клетки във взетите проби можел да бъде проверен сравнително точно с помощта на хемацитометър (може да го приемем като "прототип" на хематологичния брояч).
Примерът за този вид устройство от снимката по-долу датира от 1900 г. и е произведен в САЩ. Този комплекти се състои от хемацитометър, броячна камера "Леви" (по същество представлява предметно микроскопско стъкло, разделено на квадратчета) и две пипети.

Манипулацията с това устройство се извършва след вземането на кръвна проба, която се обработва с разредител и се нанася върху предметното стъкло. Клетките, нанесени във всеки квадрат се преброяват под микроскоп. Увеличаването или намаляването на броя на кръвните клетки в кръвта се анализира и оценява от медиците. Така лекарите навременно могат да констатират признаци на недохранване или началните патологични процеси в тялото.

Източник: Sciencemuseum

Хемацитометърът от снимката по-долу е създаден във Филаделфия от „Arthur Thomas and Company” и, както изглежда, е бил собственост на медицинското представителство американската армията.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИзследванияНовиниЛюбопитноЗаведенияХранене при...ФизиологияЗдравни съветиСнимкиНаправления в медицинатаАлт. медицинаОрганизацииИсторияЛайфстайлНормативни актовеЛеченияДиетиСпортСпециалистиБотаникаКлинични пътекиПсихологияСоциални грижи