Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Четка за зъби от 1870 година

Четка за зъби от 1870 година

Поддържането на добра устна хигиена в миналото определено не било лесна задача. Въпреки това, нашите предци са разполагали с някои пособия, благодарение на които са се грижили за оралната си хигиена още от дълбока древност. Този факт е доказан чрез археологически разкопки, правени в всички краища по света. По време на тези експедиции археолозите са се натъквали на оформени по специален начин клонки, птичи пера, животински кости, бодли на таралежи, които са се използвали, за да се почистват добре зъбите.

Едва след 1800 година четките зъби се превърнали в едни от най-популярните пособия за ефективно почистване на бактериалната плака. Първите изделия за поддържане на добра орална хигиена се правили от никелиран месинг и полиран рог, служещ за дръжка, а почистваща глава се изработвала от плътна материя от сбити къси косми (естественият филц бил най-предпочитан за тези цели). Филцовите четки били рекламирани като по-меки, отколкото тези, направени с животинска четина.

Влакната на съвременните четки се изработват от найлон.

Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаСнимкиЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияЗдравни проблемиАлт. медицинаНовиниПроизводители