10 продукта, които могат да бъдат съхранявани години, без да се развалят

Консумирането на храни с изтекъл срок на годност е доста рисковано. За щастие, съществуват редица продукти, за които изобщо не може да се притеснявате, тъй като те няма да се развалят с години.
Представяме ви 10 продукта, които при правилно съхранение могат да се запазят почти завинаги, без да губят хранителната си стойност.
adme.ru

Ориз. Най-подходящото място за съхранение на зърнената храна са стъклените буркани. Температурата трябва да е около 4,5 °C и дори по-малко.При наличието на тези условия оризът може да се съхрани до 30 години, без да загуби хранителните си свойства и вкус.

Сухото мляко, произведено в съответствие с всички технологични стандарти, може да се съхранява за неопределено време, като същевременно се запазва неговата хранителна стойност. Важно е продуктът да бъде в херметически затворен контейнер.

Соев сос. Естествено ферментиралият сос може да се съхранява най-малко три години, дори в затворен контейнер. Срокът на годност е много дълъг – зависи от вида на соевия сос, начина на производство, качество, както и температурата на съхранение.

Според изявление на Асоциацията на производителите на кленов сироп в Масачузетс той може да се съхрани вечно, ако не е отворен. След отваряне кленовият сироп може да се използва в продължение на няколко години, ако бъде съхраняван в хладилник.

Сушен боб. Учени от Университета на Бригъм Йънг в Юта откриват, че след 30 години външният вид на бобовите зърна се променя, но всички проби остават приемливи за използване при спешни случаи. Това означава, че фасулът би могъл да се съхранява до 30 г.

Сол. Това технически е минерал, който е невъзможно да се намери развален. Влияние оказва единствено влагата, при която солта се превръща в буца. Интересно: йодираната сол се съхранява около година, след което лечебните й свойства изчезват.

Алкохолни напитки. Срокът на годност на алкохолните напитки, като уиски, ром, коняк, водка, фактически е вечен. Най-важното е да се съхраняват на тъмно и хладно място в плътно затворени бутилки.

Белият оцет е друг продукт, чийто срок на годност не изтича, ако се съхранява при подходящи условия. Най-добрият начин да запазите оцета за дълго време е да го съхранявате в оригиналната запечатана бутилка на тъмно хладно място, далеч от топлина.

Захарта, подобно на солта, може да се съхранява за неопределено време, особено в запечатани контейнери. В противен случай тя ще абсорбира влагата от въздуха и ще се превърне в една голяма бучка. Но дори и в този случай захарта няма да загуби свойствата си

Медът е уникален продукт, който може да се съхранява завинаги. Неговите структура и състав са изключително неблагоприятни за бактериите. Добре запечатан в буркани той ограничава взаимодействието си с въздуха и влагата и може да се запази вечно.
ГАЛЕРИЯТА е свързана към
- Дом, семейство и градина
- Експерти в кухнята
- Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
- Как да съхраним сготвена паста
- 15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
- Как да съхраним морковите, така че да са трайни месеци наред?
- Запалете свещ в буркана, за да си съхраните плодове и зеленчуци без консерванти
- Ако храните са с ниско съдържание на вода, можем да ги съхраняваме за по-дълго
- Как да съхраним доматите за зимата?
- Как да съхраним месото без хладилник
- Как да съхраним картофите в домашни условия?
- Ако съхранявате ягодите на 0 градуса, ще ги запазите свежи до 12 дни
Коментари към 10 продукта, които могат да бъдат съхранявани години, без да се развалят