Начало Интерактивни Галерия Вкусно Експерти в кухнята 15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

В днешно време почти всяко домакинство разполага с фризер, където помества зимнина и различни провизии за специални или спешни поводи. Това е чудесно, винаги имате това, което ви трябва. Но дали всички храни са целесъобразни за съхранение във фризера? Оказва се, че някои продукти не са подходящи за дълбоко замразяване. След размразяване се променя консистенцията, вида, вкуса и дори някои представляват риск за здравето при консумиране.

Запознайте се с 16 вида храни, които не са подходящи за съхранение във фризера.

Редактор: Велина Неделчева
Източник: rd.com

15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
Мляко, съхранявано във фризера, може да загуби хранителните и вкусовите си качества. Консистенцията му ще е безопасна за консумиране, но няма да е подходяща за сутрешната ви зърнена закуска или кафе.

Мляко, съхранявано във фризера, може да загуби хранителните и вкусовите си качества. Консистенцията му ще е безопасна за консумиране, но няма да е подходяща за сутрешната ви зърнена закуска или кафе.

Картофите имат високо съдържание на вода и не се препоръчва да се замразяват. При размразяване те остават меки. Варените картофи и храни също не трябва да се замразяват, защото вкусът и видът им се променя драстично.

Картофите имат високо съдържание на вода и не се препоръчва да се замразяват. При размразяване те остават меки. Варените картофи и храни също не трябва да се замразяват, защото вкусът и видът им се променя драстично.

Фризерът не е добра идея за съхранение и на пържени картофи. При размразяване те се превръщат в мека и безвкусна храна. Ако все пак имате замразени картофи, готови за фритюрник, ви съветваме да ги сготвите във фурната.

Фризерът не е добра идея за съхранение и на пържени картофи. При размразяване те се превръщат в мека и безвкусна храна. Ако все пак имате замразени картофи, готови за фритюрник, ви съветваме да ги сготвите във фурната.

Яйцата не трябва да се съхраняват в сурово състояние във фризер. Съдържанието на вода във вътрешността им се разширява при замразяване и черупката става уязвима към бактерии. Възможно е да ги съхранявате сварени, обелени и отделно белтъци от жълтъци.

Яйцата не трябва да се съхраняват в сурово състояние във фризер. Съдържанието на вода във вътрешността им се разширява при замразяване и черупката става уязвима към бактерии. Възможно е да ги съхранявате сварени, обелени и отделно белтъци от жълтъци.

Меките сирена, майонеза и кремове с яйца не бива да се държат във фризера. При размразяване те губят хранителните си качества и структурата им се променя. Ще придобият консистенция на „парцали“, понеже яйцата се пресичат от твърде ниската температура.

Меките сирена, майонеза и кремове с яйца не бива да се държат във фризера. При размразяване те губят хранителните си качества и структурата им се променя. Ще придобият консистенция на „парцали“, понеже яйцата се пресичат от твърде ниската температура.

Плодове и зеленчуци със съдържание на голямо количество вода не са препоръчителни за съхранение във фризер. При размразяване те се превръщат в безвкусна и неприятна каша.

Плодове и зеленчуци със съдържание на голямо количество вода не са препоръчителни за съхранение във фризер. При размразяване те се превръщат в безвкусна и неприятна каша.

Десерти. Вкусните и хрупкави десерти не могат да запазят вида и вкуса си при размразяване. Те ще бъдат сладки, но с консистенция на мус.

Десерти. Вкусните и хрупкави десерти не могат да запазят вида и вкуса си при размразяване. Те ще бъдат сладки, но с консистенция на мус.

Ако сте извадили от фризера пакет месо за готвене, никога не замразявайте остатъците. Размразените храни привличат вредните бактерии по-бързо от месо, което не е съхранявано във фризер.

Ако сте извадили от фризера пакет месо за готвене, никога не замразявайте остатъците. Размразените храни привличат вредните бактерии по-бързо от месо, което не е съхранявано във фризер.

Кисело мляко. Размразеното кисело мляко губи своята текстура и кремообразност и остава на "парцали" или зърнесто.

Кисело мляко. Размразеното кисело мляко губи своята текстура и кремообразност и остава на "парцали" или зърнесто.

Паста. Не се препоръчва съхранението на всякакъв вид макарони във фризера. Те стават водни и тоста неприятни на вид и вкус след размразяване.

Паста. Не се препоръчва съхранението на всякакъв вид макарони във фризера. Те стават водни и тоста неприятни на вид и вкус след размразяване.

Ако не харесвате размразена паста, то вероятно няма да харесате и такъв ориз. Той не е опасен за консумиране, но ще бъде с друга текстура и външен вид след размразяване.

Ако не харесвате размразена паста, то вероятно няма да харесате и такъв ориз. Той не е опасен за консумиране, но ще бъде с друга текстура и външен вид след размразяване.

Сос. Той има приятен вкус до два дни в хладилник. Не е подходящ за фризер, особено, ако е на млечна основа, защото ще се пресече. Но, ако сосът е приготвен на базата на брашно, ще може да се съхрани до 4 месеца във фризера.

Сос. Той има приятен вкус до два дни в хладилник. Не е подходящ за фризер, особено, ако е на млечна основа, защото ще се пресече. Но, ако сосът е приготвен на базата на брашно, ще може да се съхрани до 4 месеца във фризера.

Целувки и сметана. Трудно е да си представим да се съхраняват във фризер, но ще кажем, че подобна консистенция няма да се запази. При размразяване ще получите само цветна течност.

Целувки и сметана. Трудно е да си представим да се съхраняват във фризер, но ще кажем, че подобна консистенция няма да се запази. При размразяване ще получите само цветна течност.

Чесън. National Center for Home Food Preservation предупреждава, че при размразяване чесънът може да промени своя вкус и да бъде доста по-горчив и силен.

Чесън. National Center for Home Food Preservation предупреждава, че при размразяване чесънът може да промени своя вкус и да бъде доста по-горчив и силен.

Подправки. Замразеният лук и червеният пипиер променят своя аромат, целината, черният пипиер, карамфилът и имитациите на ванилия стават по-силни и горчиви, а кърито развива захаросан вкус при съхранение във фризер.

Подправки. Замразеният лук и червеният пипиер променят своя аромат, целината, черният пипиер, карамфилът и имитациите на ванилия стават по-силни и горчиви, а кърито развива захаросан вкус при съхранение във фризер.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиХранене при...ЛюбопитноСпортДиетиРецептиАнкетиСоциални грижиФизиологияОрганизацииНормативни актовеЛеченияПсихологияСтатистически проучванияИнтервютаЗаведенияАлт. медицинаБотаникаПроизводители