Женско здраве: Как да се храним правилно според възрастта?

Доброто здраве е съвкупност от поредица важни фактори: здравословна храна, физическа и духовна стабилност. На всяка възраст обаче тялото се нуждае от разнообразни хранителни вещества и с промяна на годините се променят и потребностите. Не трябва да пропускаме и моментът, че жените преминават през няколко периода, които също се отразяват на развитието, нуждите и липсите на организма: бременност, менструален цикъл, менопауза, хормонален дисбаланс. В настоящата галерия ще ви представим няколко съвета на британския диетолог Ела Олред за това как трябва да се хранят жените според възрастта.
Разгледайте какви храни е препоръчително да се консумират, за да може всяка жена да се радва на по-добро здравословно състояние, съобразено с особеностите на възрастта.

В края на пубертета:

Богати на калций и магнезий храни, които да заздравят костите: зеленолистни зеленчуци, семена, пълнозърнести храни, бадеми, мляко и пресни смокини.

Омега 3 мастни киселини, откривани в рибата и лененото семе.

Храни, богати на фибри и цинк, които са полезни за кожата и особено при наличието на акне. Подходящи са плодовете, зеленчуците, пилешкото и яйцата.

Около 20-годишна възраст.

Храни от група В, които ще помогнат на организма да се справи с недоспиването и активния начин на живот. Това са: гъби, яйца, зеленолистни зеленчуци, зеле и риба.

Храни, богати на желязо: червена леща, слънчогледови семки, ядки, риба, и говеждо месо.

На около 30-годишна възраст.

Храната, богата на магнезий, помага на организма в борбата със стреса и забързания начин на живот. Едни от най-добрите източници на минерала са бобът, авокадото, черния шоколад и пълнозърнестите храни.

Захарта и кафето могат да бъдат сведени до минимум, тъй като те разрушават запасите от магнезий в организма.

Между 40 и 50-годишна възраст. В тази възраст вече сериозно се усеща спадът на енергията и способността за концентрация, което е породено от намаленото производство на CoQ10.

За дамите в тази възраст е препоръчително да консумират поне две порции скумрия или сардини седмично, както и говеждо месо и фъстъци.

Витамините от група В в храната също ще допринесат за по-добра концентрация и повече енергия.

По време на менопаузата. Храните, съдържащи фитоестрогени, действат като естроген и облекчават симптомите, причинени от внезапния спад на хормони, дължащ се на менопаузата.

Препоръчително е да се консумират храни като нахут, сусам и лен. Ферментиралите храни като кисело зеле и туршии също са много подходящи. Соята също е добър вариант.

След менопаузата ...Препоръчително е ограничаване на храни като черен дроб и червено месо и насърчаването на консумиране на храни, богати на желязо: зеленчуци, ядки и семена.

След менопаузата организмът е по-склонен към напълняване и с по-висок риск от развитие на диабет. Специалистите съветват да се консумират протеини и сложни въглехидрати на всяко хранене, за да се редуцира излишната загуба на калций от костите.

Благоприятстващи в този период храни са: пълнозърнестите, сладките картофи, вместо обикновени, яйца, боб, авокадо, кокосово масло.
Продукти свързани с ГАЛЕРИЯТА
НАН 1 ОПТИПРО 800 г НЕСТЛЕ
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ - ОПРА УИНФРИ - ХЕРМЕС
ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС
АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA
СЪВРЕМЕННА ПРИРОДНА МЕДИЦИНА ЗА КРАСОТАТА И ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА том 4 - д-р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
ГАЛЕРИЯТА е свързана към
- Свободно време
- Активни и здрави
- Интимно здраве на жената - какво знаем?
- Полов акт при жената
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- И билките имат странични ефекти
- Хормонална терапия за смяна на пола
- Регулация на слюноотделянето
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Промени в организма на майката по време на бременността
Коментари към Женско здраве: Как да се храним правилно според възрастта?