Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Изкуствени зъбни протези, ползвани от 1700 до 1800 година

Изкуствени зъбни протези, ползвани от 1700 до 1800 година

Изкуствените зъби на долната челюст от първата снимка са се изработвали от слонова кост. Тя се е прикрепяла към долната челюст чрез лигатури от сребърна сплав, занитени с винтови пружини. Не е изключено долната зъбна протеза да е по-стара от горната. Долната изкуствена челюст от снимката определено е била реставрирана в някакъв момент. Предните зъби на горната челюст са изработени от порцелан. Порцеланът се е считал за основният материал, способен да замести липсващите зъби на пациентите, а преди това на почит е била слоновата кост.

Порцелановите зъбни протези като тези от втората снимка били популярни от 1700 до 1800 година. Те вероятно се изработвали от френския майстор Никола Дюбоа де Шаман (1753-1824). Той е популяризирал порцелановите зъбни протези в Обединеното кралство. Майсторът е заимствал идеята за изработването им от друг френски мастор - Алексис  Дюшато (1714-92) във Франция. Дюшато  се е стремял да внедри порцелановите протези, за да може да замени собствената си зъбна протеза от слонова кост, която, освен че намирисвала, била и оцветена неприятно. Дюбоа де Шаман патентовал изобретението си във Великобритания през 1791 г. Повечето от неговия порцелан се добивал от Уеджууд. Въпреки това, порцеланът в крайна сметка се разпадал в устата с течение на времето.

Признаците, говорещи за разпад са очевидни на зъбната протеза от третата снимка. Тя е направена от слонова кост. За съжаление, макар и естествен материал, слоновата кост, поставена в устната кухина бързо започва да потъмнява, да има лош вкус и неприятна миризма. Протезите, носени в миналото включвали най-вече в състава си слонова кост, порцелан, алуминий и понякога човешки зъби. Протезите били доста скъпи за изработвани и по този причина само богатите хора ги ползвали.

Първите индивидуални порцеланови зъби били дело на италианския зъболекар Джузепандежело Фонци (1768-1840). Те били направени от него през далечната  1808 година.

Първите индивидуални порцеланови зъби били дело на италианския зъболекар Джузепандежело Фонци (1768-1840). Те били направени от него през далечната 1808 година.

 Постепенно този материал започнал да се заменя с вулканит около 1800 г. Зъбната протеза от снимката е била ремонтирана и към този момент е почти невъзможно да бъде носена.

Постепенно този материал започнал да се заменя с вулканит около 1800 г. Зъбната протеза от снимката е била ремонтирана и към този момент е почти невъзможно да бъде носена.

Тази протеза е изработена изцяло от порцелан.

Тази протеза е изработена изцяло от порцелан.

Тази протеза вероятно е била носена от жена, тъй като размерът й е доста малък.

Тази протеза вероятно е била носена от жена, тъй като размерът й е доста малък.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаСнимкиИсторияНовиниЛеченияЗдравни проблемиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлЗаведенияАлт. медицинаРецептиВидеоТестовеКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеографияХранене при...ИзследванияБотаникаСпециалистиНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииПроизводители