Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Хирургически нож от 18-ти век

Хирургически нож от 18-ти век

През 18-ти век този вид хирургически нож, наричан още скарификатор, бил важно медицинско приспособление в практиката по кръвопускането. Твърди се, че той бил създаден в началото на 18-ти век като по-хуманна и по-ефективна алтернатива на съществуващите до този момент инструменти за извършване на гореспоменатата процедура. Хирургическият инструмент притежавал множество остриета и позволявал, с едно натискане на ръчката му, да се осъществяват няколко разреза върху кожата на пациента.

Скарифаторът съществувал в квадратна или кръгла форма, а до 1790г. осмоъгълният модел (наподобяващ кутия) от снимката по-долу присъствал редовно в медицинските чанти на лекарите от Англия и Северна Америка.

Въпреки че въпросните приспособления били използвани главно при пускане на кръв, могат да бъдат открити сведения за това, че в по-късен етап те били употребявани от някои лекари и в други ситуации (особено след като кръвопускането отпаднало като медицинска практика).

През 1918г. двама лекари – Хауърд Бокс и Дж. С. Кронк използвали скарификатор при имунизацията срещу вариола в Китай.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаСнимкиИсторияЛайфстайлЛеченияНовиниСпециалистиНормативни актовеИнтервютаЛюбопитноЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииИзследванияЗдравни съвети