Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Лабораторни пособия, използвани в експериментална работа с пеницилин от 1939г.

Лабораторни пособия, използвани в експериментална работа с пеницилин от 1939г.

Въпреки че ефектите на Penicillium notatum – плесента, от която е изолиран пеницилина, били наблюдавани за първи път от британския бактериолог Александър Флеминг (1881г.-1955г.) през 1928г., успешното производство на самото лекарство или извличането на активното вещество от плесента стартирали чак в началото на 40-те години на 20-ти век. Голяма част от постигнатото в тази област – в  опитите за пречистване на пеницилина и в доказването на огромните му медицински ползи, било извършено в Оксфорд.

Лабораторните пособия от снимката по-долу датират от най-ранните експерименти с пеницилин. Те били използване за култивиране на пеницилинова плесен в чиста хранителна среда. Отворите на стерилните контейнерчета предвидливо били запушвани с памучни тампони, за да се предпази по този начин проникването на въздух, който можел да замърси средата и да възпрепятства процеса.

Любопитното е, че преди да послужат на медицинската наука, кутиите от фотоса съдържали бисквитки и масло. По-късно за лабораторни цели започнали да се използват керамични съдчета.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлКлинични пътекиНовиниПсихологияСпорт