Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Пастьоризатор за кърма от края на 20 век

Пастьоризатор за кърма от края на 20 век

В миналото дарената кърма се подлагала на стерилизация чрез автоматичните апарати за топлинна обработка като този от снимката по-долу. Този пастьоризатор е наречен „Oxford Human Milk Pasteuriser”.

Подготовката, загряването и охлаждането на кърмата отнемало около 100 минути в тези уреди. Обработката включвала загряване на млякото на водна баня на контролирана температура до около 63 градуса по Целзий в продължение на половин час. Този процес на пастьоризация унищожавал едни от най-опасните болестотворни бактерии, сред които са стрептококите и  Е. коли. С пастьоризатора дарената от доброволките кърма можело да се дава на новородените деца, настанени в интензивните сектори на болниците.

Благодарение на тази машина, значително по-голямо количество от ценните антимикробни протеини в човешкото мляко можели да се запазват непокътнати, тъй като пастьоризаторът работил с по-ниска температура и по-кратка топлинна обработка от нормалната пастьоризация. Учените от Катедрата по педиатрия са създали този апарат в края на 1970-та година, а компанията, която го е произвеждала е „Vickers Medical”.

Източник: Sciensimuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияЛюбопитноНовиниХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛайфстайлФизиологияЛеченияПсихологияИсторияИзследванияСоциални грижиСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съветиОрганизацииВидеоНормативни актовеБотаникаПроизводителиГеография