Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Поява на глюкомера "Glucotrend" в началото на 20 век

Поява на глюкомера "Glucotrend" в началото на 20 век

За хората, заболели от диабет е от съществено значение да могат да проследяват нивата на глюкозата в телата си. Това самонаблюдение им позволява да контролират сами състоянието си. Автоматизираното измерване на нивото на кръвната захар е разработено в края на 20 век. То позволявало на хората да контролират с медикаменти нивото на кръвна захар с безпрецедентна (допреди 20 век) точност в домовете си.

Глюкомерът от снимката по-долу бил окомплектован с хартиени тест ленти и ланцети за вземане на кръв от пръста. Конкретната търговска марка на апарата е "Glucotrend". На дисплея на този апарат се изписвали данните от пробите. Глюкомерът "Glucotrend" се оказал изключително полезен и по друга причина. С него се боравело изключително бързо, а този факт е от съществено значение, ако данните на дисплея показват твърде високи нива на кръвна захар. Това състояние налага навременна намеса, тъй като заболелият от диабет човек може бързо да изпадне в състояние на хипергликемия. Тя е изключително опасна, защото болният може да изпадне в кома, ако бързо не се третира с инсулинови инжекции.

В други ситуации, когато нивото на кръвната глюкоза спадне рязко вследствие на стрес или поради липсата на храна, диабетиците стават дезориентирани, а телесната им температура бързо се покачва. Това състояние (нарича се хипогликемия) също може да доведе пациента до диабетна кома. За щастие, благодарение на глюкомерите, това състояние също подлежи на контрол.

Появата на глюкомерите в медицинската история е още един запомнящ се пример за това как напредъкът в науката и технологиите успяват значително да подобрят качеството на живота на хората, страдащи от хронични заболявания.5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноИзследванияАлт. медицинаФизиологияСъставкиЛайфстайлНовиниБотаникаЕ-тата в хранитеСнимкиИсторияПроизводителиНормативни актовеГеографияПатологияХранене при...ИнтервютаДиетиАнкетиТестовеХрани и ястияВидеоЗаведенияСпортОрганизацииПсихологияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалисти