Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Хиподермална спринцовка с медикаментозни ампули

Хиподермална спринцовка с медикаментозни ампули

Хиподермалната спринцовка от снимката по-долу е създадена от стъкло и никелиран месинг. Медицинският консуматив е с алуминиев корпус и, както се вижда, се „помещава” в кадифена чанта. Тя съдържа 6 ампули. Всяка от тях съдържа стрихнинов нитрат, атропинов сулфат, кокаинов хидрохлорид, апоморфинов хидрохлорид, морфин, атропинов сулфат и морфинови таблетки.

Хиподермалната спринцовка от снимката дълго време се използва в медицинската практика. Алуминиевият й корпус съдържа две игли и анестетици под формата на таблетки. При манипулация те се стриват и разраждат, преди да бъдат инжектирани. Комплектът е произведен от компания „Parke, Davis and Co.”, някогашна собственост на Ф. Тревес.

Кадифената чантичка със спринцовката за хиподермално инжектиране принадлежи на сър Фредерик Трейвс (1853-1923). Той е хирург, специалист по коремна хирургия, който е сред поддръжниците на нов метод (ползва се и към днешна дата) за извършването на апендектомия. Доктор Тревс вероятно е по-известен като медикът, лекувал Джоузеф Мерик (1862-90), наричан "Човекът слон".

По статията работи: Виктория Милова
Източник и снимка: Science museum London

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияЛечения