"Нека храната е вашето лекарство и лекарството да е храна!" Това са едни от мъдрите думи на Хипократ, бащата на медицината. Друга древна теория гласи, че растенията са създадени от Бога под формата на човешки органи, така че хората да знаят за какво са най-полезни. И, ако сте чули поговорката „Ние сме това, което ядем“, ще знаете защо. За всеки орган на тялото съответства определена храна, която не само му помага здравословно, но и е много сходна по форма с него. С други думи, природата ни дава изцеление чрез плодовете и зеленчуците, а ключът е тяхната форма или цвят. Съвпадение или не, можете да използвате това, за да се грижите за тялото и здравето си.
Разгледайте примерите в нашата галерия и бъдете здрави.
Редактор: Велина Неделчева Източник: lifter.com
Орехи-мозък. Учените са доказали, че ядките могат да бъдат полезни за мозъка, защото са богати на омега-3 - незаменима мастна киселина, която стимулира мозъка.
Моркови-очи. Морковите са пълни с витамини и антиоксиданти, като бета-каротин, което намалява риска от дегенерация на очите и макулата. Той също така спомага за намаляване на риска от развитие на катаракта. А витамин А е от съществено значение за поддържа
Целина-кости. Целината е добър източник на силиций, който е част от молекулярната структура, която осигурява здравината на костите. Друго съвпадение: костите съдържат 23% натрий, целината също.
Домат-сърце. Доматът съдържа антиоксидант ликопен, който намалява риска от сърдечни заболявания и много видове рак. Поради високото съдържание на калий и желязо, доматът е мощен съюзник в борбата срещу сърдечните заболявания.
Авокадо-бременна жена. Плодът поддържа здравето на шийката на матката и подобрява хормоналния дисбаланс. Добър източник на фолиева киселина. Предотвратява заболявания като дисплазия, рак на маточната шийка или на яйчниците.
Гъба-уши. Недостигът на витамин D може да причини проблеми със слуха. Гъбите са сред продукти, които съдържат витамин D. Препоръчително е да се консумират поне веднъж пъти седмично.
Грейпфрут, портокал-гърди. Те са полезни за здравето и движението на лимфата в млечните жлези и нейното почистване от токсини. Грейпфрутът съдържа вещества, наречени лимоноиди, които могат да инхибират растежа на раковите клетки.
Грозде-бели дробове. Консумирането на грозде, може да намали риска от рак на белия дроб и емфизем. Гроздовите зърна съдържат проантоцианидин, който може да облекчи астма, причинена от алергии.
Джинджифил-стомах. Една от най-големите ползи от джинджифила е да се улесни храносмилането. Китайците го използват повече от 2000 години, за да облекчат болките в корема и да намалят гаденето.
Краставици, аспержи-мъжки полов орган. Тези зеленчуци са признати като стимулиращи функцията на половите органи.
Папая-черва. Папая, нарязана на кръст, е много подобна на червата, както по цвят, така и по форма. Плодът помага за почистване на дебелото черво и осигурява добро функциониране на храносмилателната система.
Ягоди-зъби. Ягодите подпомагат здравето на зъбите и венците.
Маслини-яйчници. Консумирането на маслини предотвратява рак на маточната шийка и балансира женските полови хормони.
Лук-клетки. Изследвания показват, че лукът помага за почистването на всички клетки. Този зеленчук предизвиква сълзене при рязане, което пречиства епителните слоеве на очите.
Боб-бъбреци. Бобът е чудесна храна за поддържането на нормална бъбречна функция.
Броколи-ракови клетки. Според последни проучвания консумирането на броколи поне веднъж седмично намалява риска от развитието на рак на простатата.
Банан-усмивка. Този плод съдържа протеин, наречен триптофан, който се превръща в химически невротрансмитер, наречен серотонин, свързан с източник на радост и благополучие.
Коментари към 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи